Go Back   AC3D Forums > General > AC3D Suggestions
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 6th February 2008, 12:11 PM   #1
Greasetattoo
Member
Expert member
 
Greasetattoo's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Minnesota
Posts: 97
Default replicate along polyline

I think we need a way to replicate a object along a polyline.
I am trying to make a motorcycle chain.
With about 50 links.
Does anyone have a idea on how to do this?
Greasetattoo is offline   Reply With Quote
Old 6th February 2008, 03:05 PM   #2
lisa
Senior Member
Professional user
 
lisa's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Phoenix, AZ
Posts: 917
Default Re: replicate along polyline

You could do it by abuse-of-greeble, which works quite well. After seeing tbd's neat-o trick with the bricks, I've been using greebles to build all kinds of things.

1) Make a single link of chain as its own object, and turn it into a custom greeble by putting //CUSTOM_GREEBLE in the object properties.

2) Draw your polyline, keeping each segment of the polyline as close as possible to the length of the link of chain.

3) Extrude the polyline so that it is the width of the chain link as well. You should now have a flat "ribbon" in the shape of your chain. Delete the original polyline, leaving just the ribbon.

4) Select the ribbon and open in the greeble tool. Turn off bevelling, turn on only custom greebles, and set all sizes and percentages to 100% as shown; if you need them bigger to make sure they touch you can even set it beyond 100%. The idea is that you want one, full-size, unrotated greeble on each surface.

(Side note: if you set the tool to leave each greeble in its own object, it will make it easier to go back and tweak the chain later if you want to adjust individual links.)

5) Click the "Create Greebles" button and ta-da, instant chain!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	greeble.jpg
Views:	325
Size:	117.8 KB
ID:	699  

lisa is offline   Reply With Quote
Old 6th February 2008, 03:09 PM   #3
Greasetattoo
Member
Expert member
 
Greasetattoo's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Minnesota
Posts: 97
Default Re: replicate along polyline

Thank you, Lisa!
Saved me a lot of time!

I never used greeble, so I may have to get my hands wet!
thanks
Greasetattoo is offline   Reply With Quote
Old 6th February 2008, 03:20 PM   #4
lisa
Senior Member
Professional user
 
lisa's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Phoenix, AZ
Posts: 917
Default Re: replicate along polyline

I *love* the greeble tool. It's really good for placing trees on landscapes and that kind of thing, too.
lisa is offline   Reply With Quote
Old 6th February 2008, 05:42 PM   #5
Greasetattoo
Member
Expert member
 
Greasetattoo's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Minnesota
Posts: 97
Default Re: replicate along polyline

2.5 hours later....
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	chain.jpg
Views:	322
Size:	50.9 KB
ID:	700  

Greasetattoo is offline   Reply With Quote
Old 6th February 2008, 07:11 PM   #6
lisa
Senior Member
Professional user
 
lisa's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Phoenix, AZ
Posts: 917
Default Re: replicate along polyline

Very nice!
lisa is offline   Reply With Quote
Old 27th March 2008, 01:38 AM   #7
Klyde
Senior Member
Professional user
 
Klyde's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: USA
Posts: 227
Default Re: replicate along polyline

Way kewl- that chain is unreal (the good unreal, he he) in it's clarity. Awesome chain dude. Lisa is the bomb!!! (ok better word(s) - Off the hook!!!!)
Klyde is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -4. The time now is 01:33 AM.


AC3D Forum
(C) Inivis Limited 2020